Iskolai zöldprogramokat támogat a nemrég indult Tiszta Út Alapítvány

Gyula, 2021. október 22. - „Mindenünk a fa” címmel hirdetett pályázatot a gyulai tankerület iskolái számára a nemrég megalakult Tiszta Út Alapítvány. Hat iskola vehette át a díját október 22-én, akik az alapítvány segítségével megvalósíthatják terveiket és a támogatást az iskolai környezet zöldítésére fordíthatják.

A Tiszta Út Alapítvány 2019 tavaszán alakult és hitvallása, hogy elképzelhető az emberi fejlődés úgy, hogy közben a természetet nem kizsigereljük, hanem megőrizzük, sőt javítunk jelenlegi állapotán. Ez az egyetlen út létezik és járható. Ez a tiszta út.

Az alapítvány tevékenysége 4 fő területet céloz:​ a talaj és a termőföld védelmét, a tiszta levegőt, víz-kincs megőrzését és a természeti értékekhez fűződő kapcsolatunk újjáélesztését. A szervezet azért jött létre, hogy támogassa azon kezdeményezéseket, amelyek figyelem vagy forrás hiányában nem tudnak elég nagy volumenben működni, valamint, hogy saját tevékenységével gyarapítsa a hazai jó példák tárházát.

Első programjuk a „Mindenünk a fa” című pályázat volt, amely a Gyulai Tankerület általános és középiskoláit motiválta fákkal, növényekkel, kerti bútorokkal kialakított zöld területek megtervezésére. A díjátadóra a gyulai Göndöcs-kertben került sor a Prohászka Zsolt Városi
Sportcsarnok és az Implom József Általános Iskola közreműködésével, ahol a
Zöldforgó Élménynap keretében környezetvédelmi foglalkozásokon és az Alma együttes tematikus, zöld koncertjén is részt vehettek az érdeklődők.

A szervezet végül hat iskolát díjazott, akiket különböző, az általuk kért összegekkel támogat „zöld terveik” megvalósításában, összesen 2 640 000 forint értékben: a Gyulai Implom József Általános Iskola, a Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Sz. Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye, a Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola, a füzesgyarmati Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola részesült támogatásban.

A pályázatok feltétele volt, hogy diákok munkáját tükrözze - mentor tanárok bevonásával -, így a fiatalok ötletei és igényei alakították a terveket, mely saját környezetük fenntarthatóbbá alakítását foglalta magába.

„Az iskolai zöld közösségi terek tanulók kezdeményezésére történő kialakítása segítheti a
közösségépítést, a felelős döntésekben való részvételt. A továbbiakban a pályázatban résztvevő fiatalokon is múlik majd, hogy milyen szorosra fűzik a viszonyt a többi diákkal, hogy erősítsék önmagukban és a többiekben a természet szeretetét és védelmét és az ökotudatos életmód választását”

– mondta Czippán Katalin, a Tiszta Út Alapítvány kuratóriumi elnöke.