top of page

Tiszta levegőt mindenkinek!

koncz-bisztricz-tamas_balatoni-kirandulas_balaton-felvideki-nemzeti-park.jpg

     Az élővilág gazdag és sokszínű ezen a bolygón, és mi emberek is tarkítjuk azt. Tiszta levegőre azonban valamennyiünknek szüksége van a túléléshez. Európában az emberek jogát a tiszta levegőhöz jogszabályok is védik. A levegő minőségét sok tényező befolyásolja; a légszennyezés számos formája rontja, az erdőterületek pedig a szén megkötésével javíthatják azt.
   A fák jelenléte – a rekreáció és számos egyéb pozitív tulajdonságuk mellett – tehát a szén- dioxid–oxigén egyensúly helyreállításában, valamint a levegő alkotóelemeinek szűrésében is szerepet játszik.

  De a világ erdei folyamatosan zsugorodnak. 2019-ben hat másodpercenként tűntek el focipálya méretű érintetlen erdők (World Research Institute); sok terület vált tüzek martalékává, de az intenzív mezőgazdaság is ritkítja bolygónk erdeit. Persze Magyarországon talán szerencsésebbnek tűnhet a helyzet, hiszen a terület ötödét fedi valamilyen erdőtakaró, de az sem mindegy, hogy milyen. Az őshonos fajból álló, természetes erdők értéke összehasonlíthatatlan egészségünk és a környezet szempontjából egy ültetvénnyel. Persze napjainkban már egy idősebb, tekintélyesebb fa a megfelelő helyen is értékes és hozzájárul környezete jóllétéhez.

matiszko-melinda_menedek_balaton-felvideki-nemzeti-park.jpg
bolla-zoltan_baratnok_balaton-felvideki-nemzeti-park.jpg

    Éppen ezért célkitűzéseink egyike, hogy – többek között - őshonos fafajták telepítésével
segítsük hazánk közösségeit, ezzel is hozzájárulva levegőnk jobb minőségéhez.

bottom of page