top of page
Víz Kincs Őrzés
szeleczki-kitti_kis-szokokut_kiskunsagi-nemzeti-park.jpg

Hogy önthessünk Tiszta Vizet a Pohárba!
     A víz a bolygónkon megtalálható leggyakoribb anyag, a földi élet elengedhetetlen része. A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet
nélkülözhetetlen feltétele.
     A Föld felszínének mintegy háromnegyed részét víz borítja, a rendelkezésre álló édesvíz azonban a a teljes vízkészletnek csupán 0,5 %-a. Ennek tehát minden cseppje igazi kincs számunkra.

     A Föld lakosságának azonban 40 százaléka küzd az ivóvízhez jutással: 1960 óta az egy főre eső elérhető víz mennyisége kevesebb, mint a felére csökkent. Az ivóvízért folytatott
harc egyre fokozódik!
     Jelenleg a világon 1,8 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez. Emellett a vízhez kötődő élőhelyek is jelentősen zsugorodtak az elmúlt évtizedek alatt. A vizesélőhelyek 87%-a eltűnt, a folyók nagy részét gátakkal átalakítottuk. Nincs ez másként hazánkban sem, a Duna ártereinek mintegy 80%-át elveszítette, a Tisza hossza pedig kétharmadára csökkent.

manfai-bence_kacsalab_duna-drava-nemzeti-park.jpg
beres-attila_elteto-forras_bukki-nemzeti-park.jpg

   A környezetünkben lévő víz az emberi tevékenység hatására számos módon szennyeződhet.
    A szennyezések sok esetben szemmel is láthatóak, gondoljunk a folyóinkon érkező rengeteg hulladékra, de sajnos a láthatatlan szennyezések még talán ennél is nagyobb problémát jelentenek.
    Alapítványunk kiemelt feladatának tekinti, hogy tevékenységével segítse hazánk vizeinek hosszú távú megőrzését: a szennyezések kialakulását megelőzzük, illetve csökkentsük mértékét.

bottom of page